ŠAMPINJONOVA JUHA ZA OSVEŽITEV V VESELIH PRAZNIČNIH DNEH
Sestavine za 4 osebe
Sestavina
Količina
Šampinjoni
600g
Čebula
1 kom
Večji krompir
1 kom
Peteršilj
5 vejic
Maslo
30g
Suho belo vino
100 ml
Zelenjavna jušna osnova
600 ml
Česen
1 strok
Mlet poper
2 ščepca
Sol
3 ščepce
Nariban muškatni orešček
2 ščepca
Postopek priprave
Šampinjone temeljito operemo, očistimo in narežemo na rezine. Olupimo in operemo čebulo ter jo na drobno sesekljamo. Krompir olupimo, ga pod tekočo vodo operemo in narežemo na manjše koščke. Peteršilj operemo, otresemo in na drobno sesekljamo.
Na kuhalnik pristavimo kozico, v kateri stopimo približno 30 g masla in na njem na hitro prepražimo čebulo. Dodamo šampinjone.
Šampinjone pražimo nekaj minut, ravno toliko, da nekoliko porjavijo. Za dobro žlico šampinjonov odstranimo s ponve in jih prihranimo za dekoracijo. V ponev prilijemo suho belo vino in na visoki temperaturi kuhamo še dve minuti. Prilijemo tudi zelenjavno jušno osnovo ali vodo, dodamo na koščke narezan krompir in kuhamo še dodatnih 15 minut.
Juho na koncu zmiksamo s paličnim mešalnikom ter začinimo s soljo in poprom, dodamo pa tudi muškatni orešček. Juho serviramo v primerne skodelice ter jo potresemo s peteršiljem in prihranjenimi šampinjoni. Jed postrežemo še toplo.